top of page
Søk
  • Forfatterens bildenilssenkristin

Hva skjer i huden når vi eldes?

Oppdatert: 6. mar. 2022

Jeg vil prøve å forklare både kort og enkelt hva som skjer i huden når vi eldes, og hvordan det ser ut. Og kjære deg, ikke bli skremt når ordet "hudcelle" blir nevnt. Hvordan cellene dine har det er hvordan huden din har det.

Fram til du er 25 år så fungerer hudcelleproduksjonene normalt. Daglig produseres det nye hudceller, de dyttes oppover i huden og faller av etter ca 28 dager. Fra hudcellen blir født som en rund og innholdsrik celle, ja det er en egen liten fabrikk inni cellen, faller den av som en død og flat hudcelle uten cellekjerne.


All hud som du kan se og ta på er døde hudceller. Etter 25 års alderen så vil den naturlige avskallingsprosessen gå saktere og saktere. Det vil si at huden begynner å samle mer og mer "gamle" hudceller på toppen.

Fra 25 til 35 års alderen vil vi se de første tegnene. Ved normal sunn livstil så vil de fleste både se og føle seg ung og spenstig i huden fortsatt i 30-35 års alderen.

Men så fra 35 - til 45 kan man begynne å føle at huden ser gråere og mattere ut. Små og store linjer kommer mer og mer tydelig fram, men også porene vil synes bedre. Dette skjer til dels fordi det øverste døde hudcellelaget blir tykkere, mens den vitale huden med glød, fukt og blodårer blir tynnere, og kanskje også tørrere.

Derfor anbefales både rens og peel - for å opprettholde et sunt utseende, og hjelpe til med avskallingen som skjer saktere og saktere.


Så mens det aller øverste hudlaget blir ørlite tykkere med gamle, døde hudceller så blir den sunne huden med de friske cellene, tynnere og tynnere. Det fødes ikke like mange hudceller som tidligere, og hudcelle produksjonen går saktere og saktere des eldre vi blir.

Her er det av vi hudpleiere maser om antioksidanter for å opprettholde en sunn og velfungerende hud. Næringsstoffer som fremmer celleproduksjonen. Og peptider som er aminosyrer og sender anti-age signaler til hudcellen og sier "sunn hud takk"!!Ja dette er bare begynnelsen på hva som skjer i huden når vi eldes.

Collagen produksjonen avtar også. Collagen er spensten og fylden. Dette klapper sammen mer og mer. Bollekinnene som ingen unge er så glad i forsvinner som reget en gang etter 25 års alderen. Og ansiktet blir mer og mer markert des eldre vi blir.

Men vet du at det finnes produkter med ingredienser som gir huden næring til å opprettholde en en optimal collagen produksjon, ja og faktisk øke collagen produksjonen. Ja også finnes det hudpleie-behandlinger som effektivt øker collagen produksjonen, og vinner tilbake spensten og fylden.


Elastisiteten, det at huden spretter tilbake når du trekker i den, avtar også. Både collagen og elastin er det sola som har mye a skylden for. Det resulterer i rynker. Altså noen linjer og rynker kan hende er fordi du har for mye gamle døde hudceller på hudoverflaten, og noe er litt mer etablert nedover i huden da huden ikke lenger klare sprette tilbake og mangler liksom litt "fyll". Ved overdreven soling kan hudens elastisitet-tap sammenlignes med et kreppapir du har dratt ut, og er blitt litt for stor til kroppen/ansiktet.

Pigmenteringer kommer kanskje også. Huden klarer ikke sende ut melaninet (pigment) like jevnt som i ungdomstiden. Pga kanskje tidligere solskader så hyper-pigmenteres det og gir huden en ujevn utseende da pigmentene fordeles ujevnt.

Tips: Ikke bruk parfyme i sola!! Det kan gi pigmentflekker. Dersom du har pigmentflekk på halsen der du sprayer på parfyme, så er det veldig sannsynlig at sol og parfyme sammen være årsaken.


Ja også er det tyngdekreftene! Den drar jo alt ned. Og det ses kanskje best ved kjevebenet, når vi ser på ansiktet.Huff og huff alt vi må igjennom. Men kjære deg, ikke fortvil. Sunn og friske hudceller gir sunn og sterk utseende, uansett alder. Vær nøye med hva du bruker. Og nei, du trenger ikke bruke 1 time for å dille med kropp og hud hver dag for å få en sunn sterk hud. 5 min M A X med gode produkter daglig og du vil kunne bremse masse. Og reversere! Om du likevel smører noe på huden daglig, hvorfor ikke velge gode ingredienser? De er ofte drøyere i bruk for du trenger ikke så mye. Og de virker!!

Og du trenger ikke være hud- og ingrediens ekspert for å bruke riktige produkter. Vi i hudpleie bransjen har tatt noen valg for deg. Vi selger ikke produkter som ikke har effekt. Og produsentene har satt sammen et fullverdig "måltid" for din hud og dine hudceller, i hver krukke og tube. Det er mye antioksidanter, beroligende og beskyttende ingredienser i

våre produkter slik at du ikke "oksiderer" så fort. Men reparer og forebygger. Ikke bare mot aldring, men også ubalanser og hudsykdommer.


Dersom du ikke har vært så flink med å stelle huden din så ikke vær lei deg, du er vakker bare du smiler. Det er den enkleste og billigste face-liften som finnes. Så kan det hende du får et smil tilbake.Selv blir jeg 50 år i år (jeg må vende meg til det tallet) - og takke tvære antioksidanter så holder huden min seg fortiden sunn, sterk og fin.

Jeg var plaget med eksem - i årevis - og antioksidanter reddet hele hudtilstanden min og normaliserte den. Men ikke bare det, de gir også en sunnere og sterkere hud. Sunnhet og reparasjon er antiAge.


Jeg skal skrive mer om antioksidanter i en annet bloggerinnlegg.


Følg meg gjerne for flere bolgg-innlegg ved å melde deg på nyhetsbrev.


mvh Kristin


274 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page